Så här rankar du högt organiskt på Google med din webbutik

Publisert:

Att ranka högt organiskt på Google är viktigt för näthandlare som vill öka trafiken, konverteringsgraden och försäljningen. Detta ger din näthandel flera fördelar.

För det första leder det till ökad synlighet och varumärkesmedvetenhet, vilket attraherar mer trafik och potentiella kunder. För det andra bidrar det till högre förtroende och auktoritet bland användarna, eftersom de ofta betraktar webbplatser högst upp i sökresultaten som mer trovärdiga och pålitliga.

Eivind Nessen Tangen arbetar inom Growth-avdelningen på Maksimer. Han är ansvarig för analys-teamet och är expert på sökmotoroptimering.

portrett av eivind nessen tangen, fagansvarlig for analyse-teamet i Maksimer sin Growth avdeling
Eivind Nessen Tangen, fagansvarig för analys-teamet på Growth-avdelningen på Maksimer, använder sin expertis dagligen för att optimera lokala sökningar för webbutiker.

Eivind berättar att hans team arbetar inom två områden. Den ena är betald annonsering, Google Ads och annonsering i sociala medier. Den andra delen handlar om analys, arbete med webbsidor, sökmotoroptimering, konverteringsoptimering och anpassning av lösningen till den målgrupp som företagen vill nå.

– Övergripande hjälper vi e-handelsbutiker att skapa tillväxt och försäljning, säger han. Och detta gäller oberoende av om kunderna använder Maksimer sina egna e-handelslösningar.

– Vi ger kunderna ett helt team med människor som hjälper dem att öka synligheten och försäljningen online. De behöver inte redan ha våra WooCommerce- eller Litiumlösningar.

Eivind ger här sina bästa tips för hur din näthandel kan rankas högt organiskt på Google.

1. Nyckelord och sökmotoroptimering (SEO)

Det första steget för att rankas högt organiskt i Google är att genomföra sökordssökning och optimera dina nyckelord på webbplatsen. Välj nyckelord som är relevanta för din onlinebutik och produkter. Se till att inkludera nyckelorden i titelkoder, metabeskrivningar, rubriker, bildtexter och webbplatsens innehåll. Detta hjälper Google att indexera din webbplats korrekt och öka synligheten i sökresultaten.

– En vanlig fel är att välja generella sökord med hög volym, säger Eivind. Han rekommenderar att man bortser från volym och istället väljer sökord som är specifika och konkreta för det du säljer.

Bild av Google sökning for at vis sökordoptimering
Använd specifika sökord.

– Det finns ingen poäng i att få mycket trafik om inte kunderna hittar vad de söker efter, säger han.

Han ger ett exempel:

Ordet ”spis” har en månatlig sökvolym på 14 800. Om du istället använder sökord som ”Öppen spis” blir konkurrensen lägre och du når 140 personer som faktiskt letar efter peis med genomskinlighet.

– ”Öppen spis” representerar en sökning där användaren vet vad han vill ha och med hög sannolikhet befinner sig i köpläge, säger han.

– Den första sökningen når endast en bråkdel av de som faktiskt vill beställa en eldstad.

bild av två mobiltelefoner

2. Mobilvänlighet och användarvänlighet

En användarvänlig och mobilanpassad webbutik är viktig för att rankas högt på Google. Över hälften av alla sökningar utförs på mobila enheter, så det är viktigt att ha en webbplats som fungerar bra både på datorer och mobila enheter.

– Användarupplevelsen börjar med strukturen på webbutiken. Den måste vara logisk, intuitiv och byggas som en hierarki baserat på vilka sidor på webbutiken som är viktigast att synliggöra, säger Eivind.

– Din webbplats måste utformas responsivt, använda läsbara typsnitt och ha tydliga navigeringsmenyer. Detta kommer förbättra användarupplevelsen och öka sannolikheten för att besökare blir kunder.

3. Laste- och svarstid

Laste- och svarstiden för din webbplats påverkar både användarupplevelsen och rankningen på Google. Optimera webbplatsens prestanda genom att minska bildstorlekar, minimera JavaScript- och CSS-filer samt använda cachning.

– Komprimera videor och bilder, är den tydliga rekommendationen från experten. – Visuella element i stort format påverkar sidoladdningshastigheten negativt.

Google har också ett gratis verktyg, PageSpeed Insights, som kan hjälpa dig att identifiera prestandaproblem och föreslå lösningar.

bilde av programmeringslinjer og et tastatur

4. Kvalitetsinnehåll och uppdateringar

Google uppskattar e-butiker som erbjuder kvalitetsinnehåll och uppdateringar. Se till att skriva engagerande och informativt innehåll om dina produkter och relaterade ämnen. Använd också en blogg för att dela nyheter, guider och tips med dina kunder. Uppdatera din webbplats regelbundet för att visa Google att du är aktiv och relevant. Detta kommer att hjälpa till att förbättra rankningen i sökresultaten.

En annan sak som kan påverka organiska sök negativt är trasiga länkar och skadade bilder.

– Fokusera på tekniska faktorer. Ha rutiner för att gå igenom trasiga länkar, utgångna produkter, 404-sidor och utgångna bilder, säger Eivind.

5. Sociala signaler och länkbyggande

Sosiala signaler och länkbyggande är viktiga faktorer för att ranka högt på Google. Skapa profiler på populära sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter och dela innehåll från din webbutik för att öka engagemanget och trafiken till webbplatsen. Aktivt deltagande i sociala medier kommer också att ge Google signaler om att din webbutik är relevant och värd att rankas högt.

– Fokusera på att få högkvalitativa och relevanta länkar till din webbutik från auktoritativa webbplatser. Gäsblogginlägg, samarbeten med bloggare och influencers samt deltagande i branschrelaterade forum är några sätt att bygga starka länkar på, säger Eivind.

– Google ser på länkar som ett förtroendebevis, så en bra länkprofil kommer att förbättra din organiska ranking.

Vårt tillväxtteam hjälper dig att ranka högt i Google-sökningar.

Maksimer förstår att det kan vara utmanande för ägare till webbutiker att hålla jämna steg med de kontinuerliga förändringarna i sökmotoroptimering och organisk ranking. Därför har Maksimer ett eget tillväxtteam som hjälper sina kunder att rankas högt i Google-sökningar.

portrett av eivind nessen tangen, fagansvarlig for analyse-teamet i Maksimer sin Growth avdeling
– Vi ger kunderna ett helt team av människor som hjälper dem att öka synligheten och omsättningen på nätet,” säger Eivind Nessen Tangen på Maksimer.

Maksimer’s growth team has expertise in SEO, keyword research, technical optimization, content strategy, and link building. We will work closely with you to develop a customized strategy that helps your online store achieve higher organic rankings, increased traffic, and thus greater revenue.

portrett av gustav

Gustav Aqvilin

E-commerce Manager

Vill du veta mer?

Ta kontakt med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa ditt företag med ditt nästa e-handelsprojekt.

+46 705441651
gustav.aqvilin@maksimer.com