Erfarenheter av att migrera från Magento till WooCommerce

Publisert:

Använder du Magento för din webbutik? Då bör du läsa resten av den här artikeln.

Magentos avveckling av version 1.9 har resulterat i många frågor från potentiella kunder till oss. Ofta präglas frågorna av oro för hur förändringen kommer att påverka dem och deras webbutik. Och vad som krävs för att migrera från Magento till en annan webbutik.

Genom åren har vi genomfört flera olika migrationsprojekt från en Magento-webbutik till en WooCommerce-webbutik. Det har gett oss mycket värdefull erfarenhet av den här typen av övergångar.

Här är några av de vanligaste och viktigaste frågorna vi får från våra kunder:

1. Hur kommer förändringen att påverka min webbförsäljning?

En av de största fördelarna vi ser med övergången från Magento 1.9 till WooCommerce är en ökning av konverteringen på mobila enheter.

Förhållandet mellan konvertering på mobila enheter och konvertering på skrivbordet kallas relativ mobil konverteringsgrad. Detta är en särskilt användbar mätning eftersom externa faktorer som säsong, trafik och erbjudanden inte påverkar resultaten.

För många kunder är den relativa mobila konverteringsgraden (rMCR) cirka 60%. Genomsnittet för våra kunder hittills i år är 72%. För en webbutik med cirka 10 miljoner i omsättning kan en sådan förbättring innebära cirka 1 miljon ökad årlig försäljning.

Nyckeln till att uppnå sådana resultat börjar med en kartläggning och analys. Vi inleder våra migrationsprojekt med en analys av den befintliga webbutiken för att identifiera vilka delar av lösningen som verkar fungera och vilka delar som kan förbättras för att öka försäljningen. Vi genomför kvantitativa analyser (via Google Analytics) och kvalitativa analyser baserade på bästa praxis, testning och erfarenhet från andra sidor vi har byggt.

Sådana analyser är helt avgörande för att kunna fatta rätt beslut som kan spara dig mycket tid och pengar. Till exempel har vi sett att skräddarsydda funktioner som en kund redan hade inte aktivt användes av deras användare. Genom att låta sådan onödig funktionalitet ligga kvar i den gamla lösningen kunde vi därmed förenkla både migrationen och anpassningarna av den nya webbutiken.

Vi gör också en kartläggning av SEO. Vid migration från Magento till WooCommerce eller andra plattformar är det naturligtvis viktigt att rankingen i sökmotorerna bibehålls. Landningssidorna och URL:erna från Magento måste fortfarande fungera efter övergången till WooCommerce. Detta är viktigt för SEO men också i förhållande till andra länkar till webbutiken som delas på sociala medier, e-post etc.

2. Kommer min webbutik ha liknande funktionalitet?

Det kan den om du vill det. Vi rekommenderar att du tar tillfället i akt att tänka igenom vad din webbplats behöver. Webbutiker på Magento har ofta mycket anpassning. Varje ändring kan påverka användarupplevelsen och potentiellt företagets bottenlinje.

Som de flesta andra plattformar som måste anpassas till företagets behov kommer det att göras anpassningar. När du migrerar från en plattform till en annan är det ett mycket bra tillfälle att ta ett steg tillbaka och titta på de funktionella och marknadsmässiga kraven för din plattform.

Genom att rikta blicken lite längre kan du säkerställa att kritiska funktioner ingår och att du inte spenderar onödig tid på mindre kritiska funktioner. Samtidigt kommer du med en ny synvinkel kunna se helt nya behov som användarna kommer att dra nytta av.

Ett viktigt råd att ta med sig är: om du ska flytta till en ny plattform – se till att du går igenom det noggrant tillsammans med dina framtida utvecklare så att alla inblandade i projektet får insikt i vilka funktioner och anpassningar som används.

Har WooCommerce de tillägg jag behöver?

Ditt Magento-webbplats använder garanterat flera tredjepartsutökningar för viktiga funktioner. Inkluderar WooCommerce dessa funktioner som standard eller finns det en jämförbar tillägg?

Det är sällan som du behöver uppfinna hjulet på nytt. Vår erfarenhet är att de flesta Magento-tillägg har en motsvarande WooCommerce-tillägg. Om du definierar de viktigaste funktionella kraven för webbutiken i specifikationen bör den också beskriva hur du ska täcka upp funktioner som tidigare hanterats av tredje parts-utökningar. Generellt upplever vi också att prisnivån på plugins till WooCommerce är något lägre än utökningar till Magento. Men här finns det självklart individuella skillnader.

4. Kommer min webbutik att se likadan ut efter migreringen?

Hur behåller man den skräddarsydda webbutiken vid migreringen? Kommer du att förlora viktiga element i upplevelsen av visuell design?

Du kan inte flytta ett befintligt tema från Magento till WooCommerce, men alla teman är, oavsett plattform, uppbyggda av samma grundpelare. Så det finns inget som skulle indikera att din design i Magento inte skulle kunna återskapas i en WooCommerce-webbutik. En bra konverteringsanalys (CRO) kan samtidigt avslöja om du bör omgestalta delar av webbplatsen. Återigen har du en gyllene möjlighet att skapa något som är bättre än utgångspunkten genom en migrering från Magento till WooCommerce.

5. Kommer data att gå förlorad vid övergången till WooCommerce?

En vanlig fråga som vi får från våra kunder är hur sömlös datamigreringen kommer att vara.

Vår erfarenhet är att om du har haft en bra och strukturerad lösning i dagens Magento-lösning kommer det vara enkelt att återskapa den i WooCommerce. Om du däremot har en struktur där du blandar attribut och filtrerbara värden kräver det lite mer manuellt arbete och städning för att flytta över. Hur konfigurerbara produkter är inställda spelar också in. Om de konfigurerbara produkterna är ”korrekt” inställda kommer de enkelt att kunna migreras direkt till WooCommerce’s variabla produkter. Var särskilt noga med att kontrollera hur du har hanterat bilderna på variantnivå eftersom WooCommerce lagrar bilder något annorlunda än Magento. Om du har bilder på varianter måste det göras en liten insats för att få med dem.

6. Får jag med mig orderhistoriken från den gamla webbutiken?

Det korta svaret är ja.

Även om du kan migrera order från den gamla till den nya webbutiken är det inte alla våra kunder som väljer att göra detta. Vissa låter det ligga kvar i den gamla webbutiken som referens eftersom de inte vill inkludera historiska orderdetaljer. De flesta av våra kunder kommer ändå att ansluta till ett ERP-system där alla order finns, och då hämtar vi helt enkelt in orderna direkt från ekonomisystemet. På så sätt får kunden se sin totala orderhistorik – inte bara order från webbutiken.

7. Kan WooCommerce hantera mitt produktutbud?

En vanlig myt är att du bör välja Magento om du har många produkter.

WooCommerce har inga problem med att hantera många produkter jämfört med andra plattformar. Det viktiga är att se till att du har en tillräckligt robust infrastruktur runt butiken som kan hantera en större mängd. Med WooCommerce klarar du dig generellt med något mindre krav på serverkraft än Magento. Vi vet också att om du har väldigt många produkter (vår största kund har över 1 miljon produkter) har du också kompletterande system för PIM, logistik och ekonomi för att hantera mängden produkter.

8. Vilka betalningslösningar är tillgängliga för WooCommerce?

Marknaden för betalningslösningar är stor och det finns många alternativ.

De flesta betalningslösningarna är tillgängliga både på Magento och WooCommerce. De mest använda idag är Klarna, Vipps, Nets (tidigare Dibs), Paypal och Apple Pay.

9. Är WordPress och WooCommerce en lika säker plattform som Magento?

Ja. Du kan ha lika bra (och dålig) driftsäkerhet på en WooCommerce-webbutik som på Magento, Mystore, Shopify eller vilken annan webbutik som helst. Så länge du tar säkerheten på allvar och har en bra och säker konfiguration kring installationen kommer du inte vara mer sårbar än på andra plattformar. Våra vanliga råd gäller: se till att du använder säkra lösenord. Använd inte billig och delad hosting. Håll saker uppdaterade och gör backup. Följer du dessa enkla råd är du säker. Du kan också låta en WooExpert som oss ta hand om säkerheten åt dig.

10. Hur flyttar jag min webbutik från Magento till WooCommerce?

Det finns flera alternativa vägar till målet för att migrera från Magento till WooCommerce. Vilken är rätt?

Vi har testat de flesta alternativen. Och vi har under åren utvecklat vår egen föredragna metod. Denna metod använder vår egen molnbaserade integrationsapp, Maco, som är redo att mata in data. Det kan finnas andra metoder som passar bättre för dig, så här nämner vi också några andra alternativ som kan övervägas.

Maco – Maksimer Connector

Vår föredragna metod är naturligtvis den vi har utvecklat själva, baserat på de erfarenheter vi har samlat på oss. Genom åren har vi utvecklat ett molnbaserat integrationsverktyg som vi kallar Maco. Det används dagligen av flera hundra webbutiker för att se till att produkter, ordrar, lager och priser synkroniseras tvåvägs mot deras ERP-system.

För att göra våra migrationsprojekt sömlösa och smärtfria har vi utökat Maco med en modul för att hämta data från Magento till WooCommerce. Här kan vi mycket effektivt konfigurera alla möjliga kombinationer av strukturer och data. Infrastrukturen runt Maco gör att vi enkelt kan hantera hundratusentals produkter som ska flyttas.

Att importera från Magento till WooCommerce är en enkel uppgift med vårt integrationsverktyg. Nyligen genomförde vi ett projekt för en stor norsk detaljhandelskedja. Här flyttade vi produkter, kategorier, bilder och tillhörande metadata. Arbetet tog en arbetsdag att slutföra. Orderdata hämtas och skickas direkt från kundens ekonomisystem. Om man inte behöver orderdata från ekonomisystemet är det klokt att köra en ny hämtning av orderdata vid lanseringen av den nya butiken så att man inkluderar ordrar som uppkommer på den befintliga webbutiken under perioden man utvecklar den nya.

Manuell export och import

Manuell export och import via CSV eller liknande kan fungera bra om man inte har tusentals produkter och behöver hantera bilder manuellt.

Migrations-SaaS

SaaS-migrering med exempelvis Cart 2 Cart kan fungera. Denna metod passar bäst om du har få anpassningar och inte alltför många produkter. Migrationsmetoden börjar billigt (50 $), men när du flyttar över några tusen produkter och samtidigt tar med all den data du behöver kan kostnaden snabbt öka tiofalt.

Dessutom är du beroende av att använda ett företag som ofta är i en annan tidszon, och det är vanligt att du måste vänta till nästa dag för att göra en ändring i importen och sedan köra den igen.

Denna process kan därför vara tidskrävande. Det kan dock vara värt att göra ett test för 50 $ för att se hur nära du kommer. Om du ser att det blir dyrt och du behöver en mer avancerad migration rekommenderar vi att investera i en utvecklingsmiljö som kan skapa en helt skräddarsydd migration baserad på dina data. Det är viktigt att veta att man inte jämför äpplen och päron när man ser på priserna för dessa tjänster. Du kan också behöva konsultertimmar oavsett.

API till API

En annan möjlighet är att använda API-åtkomsterna från Magento och WooCommerce och skriva ett jobb som hämtar över data via API:erna. Här måste du ofta anlita konsulter för att skräddarsy jobbet. Fördelen är att du kommer att ha full kontroll över fälten som är tillgängliga via API och kan kombinera med filöverföringar osv. för att hämta bilder och dokument.

Slutsats

Att migrera till WooCommerce från Magento är ett säkert och smart alternativ om du vill vara på en plattform som är lätt att anpassa, kräver mindre serverkraft, inte har företagslicenser för att låsa upp viktig funktionalitet och möjliggör rikt innehåll på produkter. Det är också en fantastisk möjlighet att få en mer effektiv webbutik med bättre användarupplevelse och ökad intäkt.

Vad kostar en migration från Magento till WooCommerce?
Det beror helt på hur du löser det. Vi har skapat en kalkylator som hjälper oss att hitta en snabb uppskattning av pris för våra migrationsprojekt.

Fyll i den här för att få en uppskattning

11. Hur flyttar jag en annan webbutik till WooCommerce?

Vi har kunder som flyttar från Shopify, MyStore och andra proprietära plattformar till WooCommerce. Migrering till WooCommerce från andra plattformar än Magento följer i stort sett samma principer, där det första steget är att göra en kartläggning av omfattningen och potentialen för ökad försäljning. Därefter är det en stegvis process med flyttning av innehåll.

jostein nyquist, leder for e-commerce manager teamet til maksimer

Jostein Nyquist

Ledare för vårt e-handelschefsteam

Ska vi ta en prat?

Kontakta oss för en förpliktande diskussion om hur vi kan hjälpa ditt företag med övergången från Magento till WooCommerce.