Vad är ett PIM system

– Och vad används det till?

Produktinformation kan göra skillnad mellan att en kund köper din vara eller inte. Därför bör du lägga tid och resurser på att ta fram så bra produktinformation som möjligt när du presenterar dina produkter i webbutiken.

Produktupplevelsen är den viktigaste faktorn för att skapa en bra kundupplevelse på din webbplats. Det visar flera studier. Studier visar också att när ett företag berikar en produkt med mer information kommer de att kunna se en omsättningsökning på 36 %.

En PIM-lösning hjälper dig effektivt med detta. Vi på Maksimer arbetar med olika PIM lösningar i de system vi utvecklar. I Litium som är en av de plattformar vi arbetar med finns det ett färdigbyggt PIM. ​​Ett PIM som effektiviserar produkthanteringen genom att metodiskt strukturera och visualisera företagets produkter för den digitala handel.

PIM står för Product Information Management-system.

Ett PIM-system samlar in produktinformation från flera olika källor och gör att du kan anpassa informationen till olika kanaler.

-Oavsett om du har ett komplext eller stort lager – eller en kombination av dessa, behöver du ett PIM-system. Det säger Johan Nilsson på Levelnine som levererar PIM-lösningen PimCore.

Johan Nilsson hos Levelnine levererar PIM systemet PimCore

-Det är ett system som låter dig samla, hantera och underhålla all information om dina produkter på ett ställe.

Han förklarar att PIM helt enkelt är ett system för att centralisera och hantera stora mängder produktdata. -Oavsett om du har e-handel eller inte så handlar det framför allt om att centralisera produktdata. Man har ett centraliserat produktutbud för enhetlig data som man dirigerar till olika kanaler, säger han.

– Du kan sedan distribuera detta till alla dina försäljningskanaler. Både för e-handel, kassasystem och för utskrift av produktkataloger. För att nämna något.

Flera kanaler både in och ut

Petter Engebretsen jobbar som Sälj -och Marknadschef i Informasjonssystemer AS i Horten.

Systemet kan samla in data från många olika källor, anpassa detta och skicka ut skräddarsydda data till de målgrupper där detta ska presenteras.

Petter Engelbretsen på Informasjonssystemer AS, som levererar PIM-systemet Feed, förklarar detta i detalj.

-Alla fält i ett PIM-system kan integreras in och ut. Systemet samlar in data från till exempel affärssystem och bilddatabaser. Detta kan sedan bearbetas genom att fylla i attribut och skickas ut i de kanaler du önskar. Både för appar, e-handel, kataloger och industridatabaser.

 

Anpassa produktbeskrivningen till olika målgrupper

Men när är det relevant att ha olika information om samma produkt?

Tänk dig till exempel att du har en webbutik för privatkunder och en separat för företagskunder. När det gäller privatkunder kan man skräddarsy information på ett ”folkspråk” som alla kan förstå. För företagskunder kan du komplettera samma produkt med datablad, specialistspråk och egna priser. Du kan också göra informationen tillgänglig på olika språk. Och du kan ställa in allt detta på produkten i PIM-systemet.

– Det handlar om att presentera sin produkt på bästa möjliga sätt i den kanal som man ska sälja produkter i, säger Engelbretsen.

Skapa kompletta paket på ett enkelt sätt

En annan stor fördel med PIM-system är att du enkelt kan skapa produktpaket.

När du skapar varorna i affärssystemet kan du berika samma produkter i PIM-lösningen. Du kan sedan skapa paket och produktpaket för webbutiken. ERP-systemet behöver inte känna till detta komponentpaket. Beställningen i affärssystemet får endast de enskilda artiklarna från komponentpaketet som kunden beställer i webbutiken. Därför behöver inte affärssystemet veta vilka paket man bygger i PIM-systemet, säger Engelbretsen.

Men varför behöver man ett PIM-system när man har ett bra ERP- och WooCommerce-system?

Svaret på det är att man genom att använda en PIM-lösning faktiskt kommer att kunna förenkla användningen av de andra systemen, där exempelvis ERP-lösningen förfinar huvudfunktionalitet som ekonomi och logistik.

– Den utökade produktinformationen kommer att finnas i PIM-lösningen, där man helt kan fylla i produkten med data, säger Engelbretsen.

Fördelar med PIM

  • Samlar produktinformation från många olika källor.
  • ERP, mediadatabaser, excel och annat
  • Håller alla produkter på samma plats oavsett var de ska användas
  • Kan särskilja samma produkt mot olika kanaler med olika språk och innehåll.
  • Gör ändringar på gruppnivå som gäller alla enskilda produkter i samma grupp.
  • Bygg dina egna komponentprodukter oberoende av affärssystemet.
  • Om du har mer än en webbutik (b2b och b2c) behöver du inte underhålla produkterna på två ställen.
  • Gemensam informationsbas för alla kanaler

Kontakta oss för att se hur du kan använda PIM tillsammans med din e-handelslösning

E-post: post@maksimer.se
Telefon: +46 8 580 976 20