5 tips: Så rankar du högt organiskt på Google med din webbutik

Att ranka högt organiskt på Google är viktigt för webbutiker som vill öka trafiken, konverteringsfrekvensen och omsättningen. Detta ger din webbutik flera fördelar.

För det första leder det till ökad synlighet och varumärkesmedvetenhet, vilket drar till sig mer trafik och potentiella kunder. För det andra bidrar det till högre förtroende och auktoritet bland användarna, eftersom de ofta ser webbplatser högst upp i sökresultaten som mer pålitliga och trovärdiga.

Eivind Nessen Tangen jobbar på Growth-avdelningen hos Maksimer. Han är ansvarig för analys-teamet och är expert på sökmotoroptimering.

Eivind Nessen Tangen, ansvarig för analys-teamet på Growth-avdelningen hos Maksimer, använder sin expertis dagligen för att få webbutiker att ranka högt organiskt på Google.

 

Eivind berättar att hans team arbetar inom två områden. Det ena med betald annonsering, Google Ads och annonsering på sociala medier. Den andra delen handlar om analys, att jobba med sidorna, sökmotoroptimering, konverteringsoptimering och anpassning av lösningen till den publik som företagen vill nå.

– Övergripande hjälper vi webbutiker att skapa tillväxt och försäljning, säger han. Och detta är oberoende av om kunderna använder Maximers egna e-handelslösningar.

– Vi ger kunderna ett helt team med folk som hjälper dem att öka synligheten och omsättningen online. De behöver inte ha våra WooCommerce- eller Litium-lösningar sedan tidigare.

Eivind ger här sina bästa tips om hur din webbutik kan ranka högt organiskt på Google.

Nyckelord och sökordsoptimering (SEO)

Det första steget för att ranka högt organiskt på Google är att genomföra nyckelordsforskning och sökordsoptimera din webbplats. Välj nyckelord som är relevanta för din webbutik och produkter. Se till att inkludera nyckelorden i titeltaggar, metabeskrivningar, rubriker, bildtexter och webbplatsens innehåll. Detta kommer att hjälpa Google att indexera din webbplats korrekt och öka synligheten i sökresultaten.

– Ett vanligt misstag är att välja generella sökord med stort volym, säger Eivind. Han rekommenderar att man ser bort från volym och istället väljer sökord som är specifika och riktade mot det du säljer.

Använd specifika sökord.

– Det finns ingen poäng i att få mycket trafik om inte kunderna hittar det de letar efter, säger han.

Han tar upp ett exempel:

Ordet ”kamin” har en månatlig sökvolym på 14 800. Om du istället använder sökord som ”kamin med genomlysning” blir konkurrensen lägre och du når 140 personer som faktiskt letar efter en kamin med genomlysning.

– ”Kamin med genomlysning” representerar en sökning där användaren vet vad han vill ha och med stor sannolikhet är redo att köpa, säger han.

– Den första sökningen träffar nog bara en bråkdel av de som faktiskt är ute efter att beställa en kamin.

Mobilvänlighet och användarvänlighet

En användarvänlig och mobilvänlig webbutik är viktig för att ranka högt på Google. Över hälften av alla sökningar görs på mobila enheter, så det är avgörande att ha en webbplats som fungerar bra på både datorer och mobila enheter.

– Användarupplevelsen börjar med strukturen på webbutiken. Den måste vara logisk, intuitiv och byggas som en hierarki baserat på vilka sidor i webbutiken som är viktigast att lyfta fram, säger Eivind.

– Din webbplats måste designas responsivt, använda lättlästa typsnitt och ha tydliga navigationsmenyer. Detta kommer att förbättra användarupplevelsen och öka chansen att besökare blir till kunder.

Laddnings- och svarstid

Laddnings- och svarstiden för din webbplats påverkar både användarupplevelsen och rankningen på Google. Optimera webbplatsens prestanda genom att minska bildstorlekar, minimera JavaScript- och CSS-filer och använda caching.

– Komprimera videor och bilder, är den klara rekommendationen från experten. – Visuella element i stora format påverkar sidladdningstiden negativt.

Google har också ett gratis verktyg, PageSpeed Insights, som kan hjälpa dig att identifiera prestandaproblem och föreslå lösningar.

Kvalitetsinnehåll och uppdateringar

Google värdesätter webbutiker som erbjuder kvalitetsinnehåll och uppdateringar. Se till att skriva engagerande och informativt innehåll om dina produkter och relaterade ämnen. Använd också en blogg för att dela nyheter, guider och tips med dina kunder. Uppdatera din webbplats regelbundet för att visa Google att du är aktiv och relevant. Detta kommer att bidra till att förbättra rankningen i sökresultaten.

En annan sak som kan påverka organiska sökningar negativt är trasiga länkar och skadade bilder.

– Fokusera på tekniska faktorer. Ha rutiner för att gå igenom trasiga länkar, utgångna produkter, 404-sidor och skadade bilder, säger Eivind.

Sociala signaler och länkbyggnad

Sociala signaler och länkbyggnad är viktiga faktorer för att ranka högt på Google. Skapa profiler på populära sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter, och dela innehåll från din webbutik för att öka engagemanget och trafiken till webbplatsen. Aktivt deltagande på sociala medier ger också Google signaler om att din webbutik är relevant och värd att rankas högt.

– Fokusera på att få högkvalitativa och relevanta länkar till din webbutik från auktoritativa webbplatser. Gästinlägg, samarbete med bloggare och influencers, och deltagande i branschrelaterade forum är några sätt att bygga starka länkar på, säger Eivind.

– Google ser på länkar som ett förtroendetecken, så en bra länkprofil kommer att förbättra din organiska rankning.

Vårt Growth-team hjälper dig att ranka högt i Googles sökningar.

Maksimer förstår att det kan vara utmanande för ägare av webbutiker att hänga med i de kontinuerliga förändringarna inom sökmotoroptimering och organisk rankning. Därför har Maksimer ett eget growth-team som hjälper sina kunder att ranka högt i Googles sökningar.

– Vi ger kunderna ett helt team med folk som hjälper dem att öka synligheten och omsättningen på nätet, säger Eivind Nessen Tangen på Maksimer.

Growth-teamet hos Maksimer har expertis inom SEO, nyckelordsundersökning, teknisk optimering, innehållsstrategi och länkbyggnad. Vi kommer att arbeta nära dig för att utveckla en skräddarsydd strategi som hjälper din webbutik att uppnå högre organiska placeringar, ökad trafik och därmed större omsättning.

Läs också: Så rankar du högt hos Google på lokala sökningar.

Kontakta oss idag för att komma igång med organisk sökmotoroptimering och högre placering för din webbutik på Google – så att du får fler besökare – och mer försäljning!

E-post: post@maksimer.se

Telefon: +47 55 91 31 35