Erfarenheter av att migrera från Magento till WooCommerce

Använder du Magento för din webbutik?
Då bör du läsa resten av denna artikel.

Magentos utfasning av version 1.9 har lett till många frågor för oss från potentiella kunder. Ofta präglas frågorna av oro för vad förändringen innebär för dem och deras webbutik, och vad som krävs för att migrera från Magento till en annan webbutik.

Genom åren har vi genomfört ett antal olika migreringsprojekt från en Magento-webbbutik till en WooCommerce-webbbutik. Det har gett oss mycket god erfarenhet av den här typen av övergång.

Här är några av de vanligaste och viktigaste frågorna vi får från våra kunder:

1. Hur kommer förändringen att påverka min onlineförsäljning? 

En av de största fördelarna vi ser med övergången från Magento 1.9 till WooCommerce är en ökning av konverteringen på mobilen. 

Vi kallar förhållandet mellan konvertering på mobil och konvertering på dator för den relativa mobilkonverteringsfrekvensen. Detta är en särskilt användbar mätenhet eftersom externa faktorer som säsong, trafik, erbjudanden inte påverkar resultatet.

För många kunder är den relativa mobilkonverteringsgraden (rMCR) runt 60 %. Genomsnittet för våra kunder hittills i år är 72%. För en webbutik med ca 10 miljoner i omsättning skulle en sådan förbättring kunna innebära ca 1 miljon i ökad omsättning årligen.

Nyckeln till att uppnå sådana resultat börjar med en undersökning och en analys. Vi startar våra migreringsprojekt med en analys av den befintliga webbutiken för att avslöja vilka delar av lösningen som verkar fungera och vilka delar som kan förbättras för att öka försäljningen. Vi gör kvantitativa analyser (via Google Analytics) och kvalitativa analyser med bakgrund i best practice, testning och erfarenhet från andra sajter vi har byggt. 

Sådana analyser är helt nödvändiga för att kunna göra rätt val, vilket kan spara mycket tid och pengar. Vi har till exempel sett att anpassade funktioner som en kund hade tidigare inte användes aktivt av deras användare. Genom att lämna sådan onödig funktionalitet i den gamla lösningen kunde vi alltså förenkla både migreringen och anpassningarna av den nya webbutiken.

Vi genomför även en undersökning av SEO. Vid migrering från Magento till WooCommerce eller andra plattformar är det naturligtvis viktigt att rankningen i sökmotorerna bibehålls. Målsidorna och webbadresserna från Magento måste fortfarande fungera efter bytet till WooCommerce. Detta är viktigt för SEO, men även i förhållande till andra länkar fram till att webbutiken delas på sociala medier, e-post m.m. 

2. Kommer min webbutik att ha samma funktionalitet?

Det kan det om du vill. Vi rekommenderar att du använder möjligheten att tänka igenom vad din webbplats behöver. Onlinebutiker på Magento har ofta mycket anpassning. Varje förändring kan ha en inverkan på användarupplevelsen och potentiellt företagens resultat.

Precis som de flesta andra plattformar som ska anpassas efter ett företags behov kommer det att göras anpassningar. När du migrerar från en plattform till en annan är det ett mycket bra tillfälle att ta ett steg tillbaka och titta på funktions- och marknadskraven för din plattform. 

Genom att titta lite utåt kan du säkerställa att kritiska funktioner finns med och att du inte lägger onödig tid på mindre kritiska funktioner. Samtidigt kommer du med ett nytt perspektiv att kunna se helt nya behov som användarna kommer att ha nytta av.

Ett viktigt råd att ta med dig är: om du ska flytta till en ny plattform – se till att du gör en grundlig genomgång med dina framtida utvecklare så att alla inblandade i projektet får en inblick i vilka funktioner och anpassningar som finns i använda sig av.

3. Har WooCommerce de tillägg jag behöver? 

Din Magento-webbplats kommer säkerligen att använda flera tredjepartstillägg för viktiga funktioner. Inkluderar WooCommerce dessa funktioner som standard eller finns det ett jämförbart plugin?

Det är ovanligt att du behöver uppfinna hjulet på nytt. Vår erfarenhet är att de flesta magento-tillägg har ett motsvarande WooCommerce-plugin. Om du definierar de viktigaste funktionskraven för nätbutiken i specifikationen ska detta också beskriva hur man täcker funktioner som har hanterats av 3:e parts tillägg tidigare. Generellt finner vi också att prisnivån på plugins för WooCommerce är något lägre än tillägg för Magento. Men det finns naturligtvis individuella skillnader här.

4. Kommer min webbutik att se likadan ut efter migreringen? 

Hur underhåller du din anpassade onlinebutik under migreringen? Vill du förlora viktiga delar av dina visuella designupplevelser?

Du kan inte flytta ett befintligt tema från Magento till WooCommerce, men alla teman, oavsett plattform, är byggda från samma grundstenar. Det finns alltså inget som säger att din design i Magento inte går att reproducera i en Woocommerce webbutik. En bra konverteringsanalys (CRO) kan också avslöja om du bör designa om delar av webbplatsen. Återigen har du en gyllene möjlighet att kunna skapa något bättre än utgångspunkten genom en migrering från Magento till WooCommerce.

5. Kommer data att gå förlorade vid övergången till WooCommerce? 

En vanlig fråga vi får från våra kunder är hur smidig datamigreringen kommer att vara.

Vår erfarenhet är att om du har haft en bra och överskådlig struktur i den nuvarande Magento-lösningen så blir det enkelt att återskapa detta i WooCommerce. Har du å andra sidan en struktur där du blandar attribut och filtrerbara värden tillsammans så krävs det lite mer handarbete och röjning för att flytta över. Hur konfigurerbara produkter ställs in spelar också en roll. Om de konfigurerbara produkterna är ”korrekt” uppsatta kommer du enkelt att kunna migrera dem direkt till WooCommerces variabla produkter. Var särskilt noga med att kolla hur du har hanterat bilderna på varianter eftersom WooCommerce lagrar bilder lite annorlunda än Magento. Har du foton på variantprodukter måste det jobbas lite för att få dem med.

6. Kan jag ta med beställningarna från den gamla webbutiken? 

Det korta svaret är Ja.

Även om det är möjligt att migrera beställningar från den gamla till den nya webbutiken är det inte alla våra kunder som väljer att göra detta. Vissa människor har det i sin gamla webbutik som referens eftersom de inte vill inkludera historiska orderdetaljer. De flesta av våra kunder kommer hur som helst att koppla upp sig till ett affärssystem där alla beställningar finns och då hämtar vi lika gärna beställningarna direkt från ekonomisystemet. På så sätt får kunden se hela sin orderhistorik – inte bara beställningar från webbutiken.

7. Kan WooCommerce hantera min mängd produkter? 

En vanlig myt är att man ska välja Magento om man har många produkter. 

WooCommerce har inga utmaningar i att hantera många produkter än andra plattformar. Det viktigaste för att säkerställa är att du har en tillräckligt bra infrastruktur runt butiken, som klarar en större mängd. Med WooCommerce kommer du generellt undan med något mindre behov av serverkraft än Magento. Vi vet också att om du har många produkter (vår största kund har över 1 miljon produkter) så har du även kompletterande system PIM, logistik och ekonomisystem för att hantera mängden produkter. 

8. Vilka betalningslösningar finns tillgängliga för WooCommerce?

Marknaden för betallösningar är stor och det finns ett antal alternativ. 

De allra flesta betalningslösningar finns på både Magento och WooCommerce. De mest använda idag är Klarna, Vipps, Nets (och tidigare Dibs), Paypal och Apple pay. 

9. Är WordPress och WooCommerce en lika säker plattform som Magento? 

Jai. Du kan ha lika bra (och dålig) driftsäkerhet på en WooCommerce webbutik som på Magento, Mystore, Shopify eller någon annan webbutik. Så länge du tar säkerheten på allvar och har en bra säker rigg runt installationen blir du inte mer utsatt än på andra plattformar. Vårt vanliga råd gäller: se till att du använder säkra lösenord. Använd inte billig och delad hosting. Håll saker uppdaterade och ta säkerhetskopior. Om du följer dessa enkla tips är du säker. Du kan också låta en WooExpert som oss ta hand om säkerheten åt dig.

10. Hur flyttar jag min webbutik från Magento till WooCommerce? 

Det finns flera alternativa vägar till målet att migrera från Magento till Woocommerce. Vilken är korrekt?

Vi har testat de flesta alternativen. Och genom åren har vi utvecklat vår egen föredragna metod. Denna metod använder vår egen molnbaserade integrationsapp, Maco, som är redo att mata data. Det kan finnas andra metoder som passar dig bättre, så här nämner vi även några andra alternativ som kan övervägas.

 • Maco - Maksimer Connector

  Vår föredragna metod är naturligtvis den vi har utvecklat själva, baserat på den erfarenhet vi har fått. Under åren har vi utvecklat ett molnbaserat integrationsverktyg som vi kallar Maco. Detta används dagligen av hundratals onlinebutiker för att säkerställa att produkter, beställningar, lager och pris synkroniseras tvåvägs med deras affärssystem. 

  För att göra våra migreringsprojekt sömlösa och smärtfria har vi utökat Maco med en modul för att hämta data från Magento till WooCommerce. Här kan vi mycket effektivt konfigurera alla möjliga kombinationer av strukturer och data. Infrastrukturen kring Maco gör att vi enkelt kan hantera hundratusentals produkter som ska flyttas. 

  Att importera från Magento till WooCommerce är ett enkelt jobb med vårt integrationsverktyg. Vi gjorde nyligen ett projekt för en stor norsk detaljhandelskedja. Hit flyttade vi produkter, kategorier, bilder och tillhörande metadata. Jobbet tog en arbetsdag att slutföra. Orderdata hämtas och skickas direkt från ekonomisystemet till kunden. Om du inte ska ha orderdata från ekonomisystemet är det bra att köra ett nytt hämtningsjobb på orderdata vid lansering av den nya butiken, så att du har beställningar på befintlig webbutik under den period då ny utvecklas.

 • Manuell export och import

  Manuell export och import via CSV mm. kan fungera bra om du inte har tusentals produkter och måste hantera bilder manuellt

 • Migrering-SAAS

  SAAS-migrering med till exempel Cart 2 Cart kan fungera.Denna metod passar bäst om du har få anpassningar och inte för många produkter. Migreringsmetoden börjar billigt ($50), men när du ska flytta över några tusen produkter och samtidigt ta med all data du behöver, så tiodubblas kostnaden snabbt.  

  Dessutom är man beroende av att använda ett företag som ofta befinner sig i en annan tidszon och det är vanligt att man måste vänta till nästa dag med att göra en ändring i importen och sedan köra den igen. 

  Denna process kan därför snabbt vara tidskrävande. Det kan dock vara värt att köra ett test på $50 för att se hur nära du kommer. Om du ser att det blir dyrt och du behöver en mer avancerad migrering rekommenderar vi att du investerar i en utvecklingsmiljö som kan skapa en helt skräddarsydd migrering utifrån din data. Det är viktigt att veta att du inte jämför äpplen med äpplen när du tittar på prissättningen för dessa tjänster. Du måste också se till att komponenten du ska installera på Magento- och WooCommerce-servern har all åtkomst den behöver för att fungera. Så här kan du potentiellt behöva konsulttider ändå.

 • API til API

  En annan möjlighet är att använda api-accesserna från Magento och WooCommerce och skriva ett jobb som tar över via API:erna. Här måste man ofta anlita konsulter för att skräddarsy jobbet. Fördelen är att du får full kontroll över de fält som görs tillgängliga via API:et och kan kombineras med filöverföringar mm. för att hämta bilder och dokument.

Slutsats

Att migrera till WooCommerce från Magento är ett säkert och smart alternativ om du vill vara på en plattform som är lätt att anpassa, kräver mindre serverkraft, inte har företagslicenser för att låsa upp viktig funktionalitet och möjliggör rikt innehåll på produkter. Det är också en fantastisk möjlighet att få en effektivare webbutik med en bättre användarupplevelse och större intäkter.

Hur mycket kostar en migrering från Magento till WooCommerce?
Allt beror på hur du löser det. Vi har skapat en kalkylator som hjälper oss att hitta ett snabbt bollplank för våra migrationsprojekt. 

Fyll i det här för att få en uppskattning av projektet

11. Hur flyttar jag en annan webbutik till WooCommerce? 

Vi har kunder som flyttar från Shopify, MyStore och andra egna plattformar till WooCommerce. Migration till WooCommerce från andra plattformar än Magento följer i stort sett samma principer, där första steget är att kartlägga omfattningen och potentialen för ökad försäljning. Sedan finns det en steg-för-steg-process med att flytta innehåll. 

Kontakta en av våra WooCommerce-experter för en förpliktande chatt om din migrering till WooCommerce.

Nils-Fredrik Winther-Kaland
+47 932 54 905
nils-fredrik@maksimer.no

Anders-Meyer Eldøy
+47 46 66 77 46
anders@maksimer.no